Ping Pada Masa Yang Tepat Untuk Nampak Smart
Blog Tutorial

Ping Pada Masa Yang Tepat Untuk Nampak Smart

Salam semua…selamat pagi Sabtu.

Hari ini nak berleter pendek saja- cara ping post entri yang ‘smart’

Sekarang ini kebanyakkan ping blog aggregator terus integrate dengan twitter, jadi sering saya nampak satu-satu entri tersebut keluar di timeline twitter terlalu kerap.

Contoh – mula² entri tersebut diping dari blog, berderet  timeline keluar lagi dari networkedblogs, kemudian  dari kelantanblogger diikuti selangorblogger , johoreblogger ,facebook ,ozblogger – semua keluar serentak.

Lepas tu tweet ping dari kakikomplen

Awak NAMPAK tak apa yang saya NAMPAK?

Ping tweet tersebut sia-sia walau dalam kuantiti yang banyak.  Tak berkesan untuk mendapatkan trafik – Ini tujuan utama kita tweet dan retweet, kan?  Sasaran yg diharap tidak mencapai keputusan yang maksimum.

Nasihat dari pemerhati, rancang untuk ping dalam tempoh masa berselang. Mula² mungkin tweet di blog.  2-3 jam nanti ping di selangorblogger pula. Selang 2-3 jam  lagi ping  kat kelantanblogger atau 4-5 jam kemudian di johoreblogger.  Entri akan ‘hidup’ untuk tempoh yang lama dan lebih luas penyebarannya.

Jadi target kita menyeluruh pada masa yang berbeza.  Kalau semua ping keluar serentak berderet² – siapa nak klik?

Orang yang sama, kan?

Kalau dalam masa berbeza – berselang² – kemungkinan kita akan mendapat trafik adalah lebih tinggi.  Kerana pengunjung yang akan klik  bukan orang yang sama sepanjang hari.

Si A mungkin nampak tweet kita pukul 9 pagi, si B mungkin belum online lagi dan petang baru nampak tweet tersebut.

Saya tak pandai menulis untuk menerangkan keadaan ini dengan bahasa lebih indah…harap² apa yang saya NAMPAK boleh diLIHAT oleh  semua.

Biarlah kita ping dengan cara yang ‘smart’ untuk dapatkan faedah yang maksimum. Berfikirlah diluar kotak dengan deria ke-6

©kujie – memerhati adalah satu pembelajaran

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

59 thoughts on “Ping Pada Masa Yang Tepat Untuk Nampak Smart

  1. owh…kenapa tak pernah terfikir lak ek… adoi… tq3x… kak jie ni mmg berfikiran di luar kotak le…

    p/s: kak jie dah 40s, me still 20s, byk nak kena bljar ni.. pglaman kurang… adoi…. erk.. ade kaitan umur ke sal ni??? huhuhu…
    Jom terjah post menarik dari aried ..Agak-agak Korang Sakit Hati TakMy Profile

  2. oic, biasalah tu kak jie. sy org camtu sy ignore jerk. wat dunno sudah. tp syukur alhamdulillah tak jumpa lagi member2 camtu. klu ada, memang nak kena sekeh ng sy la tu. sabar ye kak jie. anyway, sbnrnya rindu kat kak jie. sunyi je skg ni kat tweet. tinggal bape kerat je org lama kat tweet.
    Jom terjah post menarik dari Mohd Isa ..Bantu Jika Inginkan iPhone 4My Profile

  3. terima kasih kak jie!!
    sebab saya selalu nak cepat, terus ping semua sekali gus.
    fikir2 balik, alangkah ruginya macam tu.

    lain kali, akan beringat.

  4. blogged.my bukan auto ping ke? rasa macam register kat sana tapi tak ingat dah.

    jenis tanggal dan tinggal 😆

    masalah di sini ping yang intergrate dengan twitter – yang tak , rasanya tak ada masalah kot. sebab biasanya nampak blogger akan ping serentak ke semua sekali, jadi akan keluar berderet2 kat timeline twitter secara sia-sia…tak ada siapa nak bagi perhatian

  5. komen di kujie2.com juga merupakan salah satu cara ping blog hehe. anyway, saya setuju dengan tajuk dan mmg dipraktikkan selama ini hehe. cuma kat blogged.my kena ping terus untuk dapat first page. kalau entry semalam ping hari ni, dia akan diletak dipage semalam juga, so lepas publish kena cepat2 ping betul tak kakjie :). pinger lain2 takde masalah.
    Jom terjah post menarik dari Khairi ..Gadis cantik AlgeriaMy Profile

  6. alahai mama.sukanya entry mama ni 😆 tak dapat lepas geram kat twitter or blog sendiri,datang komen kat blog orang pun ok kan? =p

    ya allah,serabutnya orang yang ping banyak2 kali dalam satu2 masa. sangat2 serabut keluar bertalu-talu. tu baru 5 minit lepas update. ni yang selang 30 minit pun dia ping tu.. ya rabbiiii T_____________T selagi dia tak keluar entry baru, selagi tu lah bertalu2 ping entry yg sama. serius rasa jengkel gila!

    tolonglah kalau nak ping tu,ping 3/4 kali sehari je ke. at least ada kebarangkalian orang lain yang klik. bukan orang yang sama je. jangan lah nak ping selang setengah jam! fikirlah followers pun sama.

    bila cakap isu ni,mesti akan ada yang cakap “unfolo je la orang tu”. mai nak jawab siap2. isu dia di sini,kita folo dia sebab nak berkawan, takkan kita nak unfolo dia hny sebab ping2 ni sedangkan kita rajin tegur2 dia dalam twitter.

    maka,butakan mata je lah T___________T
    Jom terjah post menarik dari yonna ..JJCM Yonna’s Version 4My Profile

  7. tips yang menarik dan saya kadang2 cuba buat eksperimen
    tidak guna kita ping dalam masa yang sama…
    facebook dah ada NetworkedBlogs, pastu ada SelangorBloggers dan lain2..
    Belum masuk TwitterFeed lagi…
    tapi kalau kita betul2 nak ping cuba kita amik yang reliable..
    Jom terjah post menarik dari Syafrizal ..Pemilihan sesuatu topik – Bahagian 2My Profile

  8. tak tau nak duduk tang mana
    ada bercampur2 group
    dulu followers sikit – kawan2 rapat yg kita dah kenal rentak guraunya – biasanya lebih matang – gurau masih dlm kawalan

    skrg ni dah bercampur mcm2 jenis orang -ada yg bergurau taip mencarut2 dan menyumpah2 b*b*, si*l, h*ra*ja*ah, dan macam2 lagi…kak jie tak biasa dgn orang yang terlalu mudah mencarut.

    nak unfollow ramai yg kecik hati.. kak jie umfollow bkn tak suka, bukan tak nak kawan tapi mengelak diri.. kak jie ni suka menegur salah silap org dan tak semua org boleh terima….semua org boleh cakap..tegurlah kalau buat silap..tapi itu cakap secara just to nice, hakikatnya?

    kawang2 yg serasi pun kurang tweet, jadi lebih byk melihat

  9. samalah..dulu ada gak guna tweetfeed
    rasa segan pula tgok tweet auto keluar berderet2
    rasa mcm keterlaluan nak bagitau promosi diri
    sebab banyak entri peribadi

  10. ha..ha..umah saya ni tenet selalu problem…jarang sgt buleh bukak…kekadang 1 hari tu ok jer..kekadang 1 hari tu..nk bukak 1 page pown berjam2 kak jie…kalu pagi time bebdudak x bangun tido atau x balik sekolah, ok la..kalu lepas time tu..haishh..

    tapi gud info..saya akan cuba yang terbaik..untuk jadi yang lebih baik..thanks kak
    Jom terjah post menarik dari mrs jamal ..What you love about the Blackberry Torch 9800My Profile

  11. betullah tu…kita mesti klik satu je utk baca
    yg keluar berderet2 lagi tu mesti kita tak klik lagi

    sebab itulah kak jie suruh ping berselang2 masa

  12. tak semestinya habis je publish entri, terus kena ping

    mula2 ping satu tempat dulu

    tenghari satu lagi

    jangan siap je publish entri, terus ping kesemua..jadi timeline kat twitter berderet2 keluar

  13. Ping hanya ambil masa tak sampai 1 minit
    ambil masa satu minit pagi, 1 minit tengahari 1 minit petang

    selagi kita tak update entri baru..feed entri tersebut masih ada

Comments are closed.