Tips SEO – Cara Menggunakan SeoDigger
Blog Tutorial

Tips SEO – Cara Menggunakan SeoDigger

A-Y-I-E menulis:

Hahahaha… tapi mengapa ramai blogger mengatakan bahawa anda merupakan blogger yang selalu bermain dengan SEO dan berdamping dengan Google?

Entahlah Ayie, saya tak percaya blog saya hebat SEO.  Itu cuma gossip dan rumors yang disebarkan tanpa fakta sebenar. Mungkin teknik keyword density yang tak nampak ketara pada tajuk post tetapi pada tags yang menyumbang trafik.  SEO bukan semata-mata datang dari keyword tetapi dari backlink blog yang lebih tinggi PRnya.

Mengikut laman web seowebtools.net , backlink blog kujie2.com berjumlah 34720.  Macam yang kita bergurau kat GB hari tu – saya cuba cari blog yang PR 5 ke atas… sebenarnya bila post thread macam tu, ada maksud tersembunyi yang ingin diberitahu kepada blogger lain.  Mungkin cara berkias tidak digermari ramai blogger sekarang kerana masing² hidup dalam kebebasan bersuara tanpa tapisan.

Saya bukan pakar SEO tetapi hanya tahu sedikit melalui pembacaan.  Tetapi teknik atau taktik yang berkesan tidak pernah saya buktikan.  Saya juga tidak mempraktikkan teknik tersebut sepenuhnya kerana sasaran dan tujuan kita berblog adalah berbeza.  Kalau saya sasarkan semata-mata kepada SEO, saya tutup blog!  Blog akan menjadi robot google dan tiada jiwa.

Ambil tahu bukannya merugikan diri sendiri, jangan sombong dengan ilmu. Jangan gelakkan ilmu.  Saya pernah membaca satu blog yang dia hentam sungguh² orang yang belajar dan ambil tahu mengenai SEO padahal dia mempertahankan prinsip ” blog aku ikut suka aku nak tulis apa”.   Kalau dia faham prinsip ‘blog aku ikut suka aku nak tulia apa’, dia mesti faham prinsip ‘ blog dia , ikut suka dia nak tulis apa’.

Dalam dunia bloggingi ada berbagai² jenis kecenderungan yang menjuruskan seseorang itu mendekati apa yang diminati, disukai, digemari .   Apa yang orang sebelah sana buat , bincang, diskus, tulis bukan semestinya  apa yang kita suka.  Itu kan perkara asas kehidupan.   Kalau  lagi banyak kita cakap, lagi banyak nampak kebodohan diri sendiri, baik diam.

Blog masakan dengan komuniti mereka, blog ibu-ibu muda dengan komuniti cerita lampin, anak demam, anak berjalan, kempen breastfeeding mereka. Blog geek dengan segala jenis infomasi teknologi  dan blog hebat akan bercerita dan mencari kekurangan dan salah silap blogger lain.

Pilih yang mana satu awak suka – tetapi jangan nak men’down’kan komuniti orang lain.  Itu tandanya awak tak pandai bawa diri.  Awak yang tak pandai mengembek tetapi nak salahkan kandang!

Tudiaaaaaaa…. mukadimah membebelnya! Moral of the story – apa yang akan saya kongsi di sini adalah bukan untuk mereka yang sombong dengan ilmu tetapi untuk mereka yang berfikiran positif untuk mengetahui.   Tak pernah dengar pun ‘quote’ atau bidalan atau simpulan bahasa atau perumpaan yang mengatakan ‘mengetahui sesuatu’ akan membuatkan seseorang itu ‘bodoh’.

Ok, hari ini saya nak share satu tool untuk mencari dan mengetahui prestasi satu-satu keyword yang digunakan untuk meningkatkan performance sesebuah blog dalam engine carian.  Tool ini sangat sesuai bagi meraka yang dalam gelanggang Contest Hidup Seorang Blogger.

Dengan menggunakan data yang disediakan, webmaster boleh menilai dan membaiki keywords yang ditargetkan atau mengetahui keyword blog saingan.

Mula -mula , klik masuk ke web SeoDigger , taipkan domain dan klik search.

Data adalah mengenai  keyword yang ‘ada nilai’.  Dibahagian bawah sekali ada ditunjukkan keywords cloud blog tersebut.

Apa guna semua ni?

Bagi mereka yang sedang berjuang dalam Contest Hidup Seorang Blogger, inilah salah satu tool yang boleh digunakan.

Taip dan cari keywords blog saingan anda !

p.s – saya tak masuk Contest Hidup Seorang Blogger, jadi bolehlah dedahkan taknik ini.   Selamat berjuang kawan-kawan!

©kujie – sesiapa nak sembunyikan keywords dia?

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

60 thoughts on “Tips SEO – Cara Menggunakan SeoDigger

  1. Pingback: Malas tapi mahu berjaya | BLOG-AYIE | Sharing Is Caring
  2. Wah…..hebat…tak tekan kan seo, tapi ranking web sangat lah tinggi….

    Nak dapatkan backlink tu yang ase malas nak buat tu…ada tips tak?hehehe

  3. wa kak kujie, informasi penuh berteknologi, confirm la kalau sye nak phamkan pasal SEO ni, 8 tahun baru pandai hehe.

    Anyway, akan blajar gk, gigih nak tau how it works, new knowledge new opportunities 🙂

    Apa2x pun, selamat hari raya kak kujie! maaf zahir batin kot2x la terkasar bahasa komen kt blog kak kujie tak perasan. hehe.

    Sedihnye tak beraya lagi kt Malaysia.. dh masuk tahun ketiga dh! teringat kt mak gn family.. tanpa kueh raya dn keluarga, sapalah kami di Sydney nie.. 🙁
    Jom terjah post menarik dari Izul ..7 Biskut Raya Paling PopularMy Profile

  4. ma,yonna respect lah mama ni. hari2 mesti ada tips seo or apa2 pasal blog. rajin mama study. rajin mama godek2. hahaha best2. yonna ni, nak baca bahasa urdu pun boleh pening seminggu. apatah lagi nak belajar! hahahahahaa.

    entry ni,kalau dihalusi baru orang faham :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari yonna ..Unknown Number2My Profile

  5. SALAM

    terima kasih kerana berkongsi,saya tertarik dengan simpulan bahasa ini”Awak yang tak pandai mengembek tetapi nak salahkan kandang!” pedas mantap menusuk itu yang dapat disimpulkan. 😛
    Jom terjah post menarik dari mankuchai ..Jom tukar link!My Profile

  6. tak pernah tahu pown pasal seo sebelum ni, memang cetek betul ilmu dalam ni, tabik spring kat kak jie…

  7. Bagus tip ni.. wajar dipraktikan. Cuma masaalah part-time blogger cam saya ni selalunya adalah masa. Nak menulis atau nak buat SEO? Nak mengomen di blog org pun tak leh tahan jugak. 😀
    Jom terjah post menarik dari Ismail N ..Hari Raya Ke Krismas NiMy Profile

  8. ehmmm~
    still in learning about SEO nie kak jie~
    setakat ape yang nbiel dah buat..dpt lah naekkan traffic cket..
    kalau bab PR nie..ehemmm.. 🙁
    nway kak jie..thanks 4 the info! :mrgreen:
    Jom terjah post menarik dari nabiel ..Jika Awak SenyumMy Profile

  9. Terima kasih atas perkongsian… 😀 34720 backlinks… banyak sungguh… huhuhu stakat 16% jer daripada apa yang ada di blog saya… masih banyak nampaknya perlu dilakukan… 😀
    Jom terjah post menarik dari Eizil ..Verstehts du DeutschMy Profile

Comments are closed.