Keluarga Saya Bela Anjing
Peribadi

Keluarga Saya Bela Anjing

Mak dan ayah saya memang bela anjing. Ini 2 ekor anjing dari 3 kesemuanya. Bela dari anak kecil – cepat besarnya tak sampai setahun dah gagah macho macam ni.

jurugambar yang terlebih takut

Tiap pagi ayah akan bawa makanan anjing ke kebun. Jauh jugalah – dalam 5-6 kilometer.

Orang Islam boleh bela anjing ke?

Islam tidak melarang  membela anjing dengan syarat anjing itu dilatih untuk menjaga harta, jaga ternakan , jaga kebun atau untuk berburu dan tidak boleh dijadikan haiwan peliharaan seperti kucing atau saja dibela tanpa sebab.

Ulama juga mengharuskan penggunaan anjing untuk mengesan penjenayah, dadah, bahan letupan seperti bom atau periuk api, mangsa bencana alam seperti gempa bumi atau tsunami.

Ayah bela anjing tujuannya untuk menjaga kebun tanam semula. Anak² getah baru membesar dan kawasan ini sering dimasuki babi. Disondolnya perdu anak getah, habis rosak dan tumbang.

Anjing ayah tidak berikat atau ditambat. Dibiarkan bebas tetapi mungkin tahu ada tuan yang memberi makanan, setianya tak berbelah bagi.  Ayah buatkan pondok khas untuk anjing.

Biasanya, bila melihat anjing, ramai yang akan cuba menjauhinya kerana kita sejak awal telah diajar bahawa anjing adalah najis mughalazah mengikut Mazhab Syafie.

Cabaran bela anjing satu saja – masa kecik dia tak takut dengan orang.  Nak saja datang dekat bergesel² bermanja macam anak kucing.  Bila anjing tu dah besar, dia dah faham jarak selamat untuk mendekati tuannya dan tak akan cuba bergesel² lagi.

©kujie – rindu!

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan. Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

80 thoughts on “Keluarga Saya Bela Anjing

  1. sesapa yang benci anjing dia telah mendeskriminasi.. memang ok je bela anjing tapi biar betullah kan tujuan dia 🙂 cuma tak tahan kalau kena kejar ah. haha

  2. sungguh pun dibenarkan membela anjing… tapi biasalah org2 Melayu kita.. nampak anjing dari jauh lagi kita sudah bertemperian lari.. paling tidak ketaq lutut seh. hahaaha

    untuk lebih afdhal … tak payahlah bela dan menggelakkan segala macam was-was, fitnah dan pandangan serong masyarakat kita…
    Jom terjah post menarik dari maza ..Taman Orkid- Kuala LumpurMy Profile

  3. penah kena kejar dgn anjing sampai skrg takut anjing.. 😆

    kwn bgs arab pelihara anjing, diaorg buat dekk je bwk anjing dlm rumah. 😯
    mereka hairan bila sy ckp anjing haram 😳
    basah ke kering ke sy tak nak pegang 👿 sy takottttt 😆
    Jom terjah post menarik dari fiqa ..Kemalangan 11111My Profile

  4. air liur anjing dan ketika anjing itu basah merupakan najis mughalazah..

    jika tersentuh anjing dalam keadaan kering, seperti kulit atau bulunya sahaja, tidak perlu samak….

    ini berbeza dengan babi.. hehehe….

    sebenarnya membela anjing sebagai haiwan peliharaan itu boleh.. tetapi tidak digalakkan dibawa masuk ke dalam rumah, lebih2 lagi ke tempat solat… kerana air liur anjing meleleh dan boleh menitis.. air liurnya najis mughalazah…. huhuhu
    Jom terjah post menarik dari maza ..Taman Orkid- Kuala LumpurMy Profile

  5. Dulu jiran ade bela anjing ..betul2 wat macam kucing..usap..tidur sekali…bila dah tak tahan kitorang sound la..mula2 gaduh gak akhirnya mengalah…dilepaskan anjing tu jauh2..
    Jom terjah post menarik dari adamfaiz ..Bernikah Muar Style!My Profile

  6. sebenarnya taik sendiri lebih busuk dan leceh nak basuh berbanding air liur anjing. tapi takde plak jijiknya, cium lg ada agagagaga.

    betul kujie… mitos! hmp, bila la melei nye paradigm bleh upgrade ke version latest. susah susah.
    Jom terjah post menarik dari Khairi ..Fake Doctors- where are the moral valuesMy Profile

  7. Sentuh anjing tak berdosa.. ia cuma kena cuci je.. ada juga dengar Ustaz bagitahu bela lah anjing untuk jaga rumah tak yah guna pak guard dah.. bukan dosa pun bela anjing.

    Tapi satu je anjing ni.. dia garang.. sekarang duk kawasan ramai orang cina.. asyik menyalak je.. memang lari ah bila dengar..haha
    Jom terjah post menarik dari Izzat Aziz ..Kenapa aku berblogging- dan apaMy Profile

  8. atok ada jugak anjing.. duduk bawah rumah . jaga rumah. dulu kecik kecik delalu lepar isi ikan dengan telor.

  9. hehe…mmg ler boleh kalau untuk jd jaga…arwah nenek jun dulu ada bela sekor…untuk jadi jaga rumah sbb umah kat kg dolu2 kan jauh2..mmg dlm hutan tau jie..setiap kali org lalu kat area2 umah tu sure menyalak..tp mmg bertambat kat pagar anjing tu…sbb garang, mmg x brani dekatlah..hahaha
    Jom terjah post menarik dari jun ..Sambal goreng jawaMy Profile

  10. Pingback: petalingstreet.org
  11. mak yang bela anjing tak pernah sekali pun kena sentuh….
    dari kecik kita dah ajar dia tak boleh dekat
    kita pun tak pernah nak p belai2…dia tak dekat…dia sendiri akan jarakkan diri

    lagi pun p kebun – bukan pakai bikini yang nampak skin..hehe..baju tutup atas bawah..tak de ruang nak bersentuhan pun 😆

  12. Kat kawasan rumah saya ni ada la sorang jiran tu,suka sangat lepaskan anjing dia tanpa pengawasan..
    Lepas tu anjing dia punggah tong sampah rumah orang lain..
    Habis sampah semua berterabur..
    Bencinya!
    Jom terjah post menarik dari Nadya ..Memeluk BulanMy Profile

  13. It’s good sharing experience and information such as this. It helps changing negative perception about man and dogs from religious perspectives.

    I wish there are more people who are able to see sensitive topics such as this in a wider scope.

    Cool entry, by the way 🙂
    Jom terjah post menarik dari Makiko S ..My Dream Love StoryMy Profile

  14. seriusly, sy takut anjing..nmpk anjing dlm pntu pgar duk mnyalak pown bertempiaran sy lari

  15. kalau laa boleh bela anjing yg gebu2 tu kan best..kucing kecit sgt nk peluk2.hihi!
    kalau kt sini, aduii..xlarat nk tgk anjing.sama byk dgn manusia.pegang anjing boleh, cuma jgn bila basah je kan,kak jie?
    Jom terjah post menarik dari anis ..Shooting hari pertamaMy Profile

Comments are closed.