Blogger

Sudah gaharu cendana pula, Sudahlah kalah di’fire’ pula.

Sepanjang minggu ini, cuaca kedinginan musim salji hujan hujung November dikejutkan dengan gegaran 8.5 skala Richter yang menggegarkan Blogsphere.

Gegaran yang meranapkan beberapa komuniti kecil dunia blog di negara ini seperti kemunculan Mighty Morphin Power Rangers dengan kostum ala halloween  menentang raksakser yang mengganas.

In Malaysia, as part of its campaign against drugs, the word “Morphin” is censored, by substituting or muting footage where the word is spoken (the phrase “It’s morphin’ time”) or displayed onscreen, for fear that it could encourage children to become addicted with the uses of morphine. When it was broadcast on RTM (along with its toy commercials), it was called Mighty Power Rangers, or simply Power Rangers or Power Ranger – sumber wikipedia


Red Power Ranger Khai dengan Power Sword , Black Power Ranger Topo bersenjatakan Power Axe , Blue Power Ranger Megat berkuasa dengan Power Lance , Yellow Power Ranger Aidilx dibekalkan Power Daggers dan Green Power Ranger Fahmishah juga tidak ketinggalan dengan Dragon Dagger , White Power Ranger Beliamuda gagah dengan senjata Saba bersama Pink Power Ranger Nikuve beraksi seksi dengan Power Bow (psss…sorry ye dah tak de kaler lain dah..ramai lelaki macho pun minat pink ape… ) dan juga Power Ranger Fauzi ( dah tak de baju ranger lagi, bogel la kot…hahahah )

Akhirnya Team Klik Nuffnang Rangers telah dihapuskan tetapi masih boleh melihat cache di laman Google [sini] . Jangan suruh saya ulang cerita, klik link yang disertakan dan alami sendiri gegaran lebih hebat dari gempa bumi berukuran 3.3 pada skala Richter yang berlaku di Kuala Pilah, Negeri Sembilan baru-baru ini.

Jadi kepada Team Klik-klik Nuffnang Rangers, jangan susah hati atau berkecil hati dengan beberapa libasan yang diterima. Dalam dunia blog , kita akan jumpa berbagai jenis manusia dan perwatakan. Apa yang perlu kita lakukan adalah menerima ‘kejutan budaya’ kebebasan manusia menulis dengan gaya masing-masing.

Saya tidak ingin lagi membangkitkan hal yang berlalu, esok yang telah ditinggalkan. Kadang-kadang baik untuk kita berundur selangkah dan kembali berlari dengan momentum yang lebih bersemangat.

Mari dekat sikit, saya ajarkan kamu beberapa prinsip asas untuk menjadi blogger yang berjaya dan berhemah. Tak perlu membebel berjela-jela, kita direct to the point. Tips ini hanya untuk blogger yang ingin mempunyai blog yang mantap,  stabil , berkualiti dan berpersonaliti.    Sekiranya anda mempunyai fikiran ” tak apa..aku suka-suka saja “…sila jauhkan diri kerana saya bukan  menulis entri ini saja untuk suka-suka. Saya seorang yang mempunyai fokus dengan matlamat dalam hidup atau pun untuk berblogging bukan saja-saja luangkan masa.

Selepas mempunyai blog , mulalah menulis. Gunakan bahasa dan ejaan yang betul, tidak kisah bahasa apa yang anda gunakan sebagai medium perantara antara anda dan pengunjung. Mana satu katakunci yang anda taip bila mengoogle ? “sy syg awk” atau ‘saya sayang awak”

sy x sker die , ble ati x skue wat ape pn x de gune. sdri pn xtau , x nye dorg bg ak wat ape

Jika anda menulis diari peribadi dan untuk syok sendiri, tulislah bahasa alien apa pun tetapi sekiranya anda ingin mendapat trafik dari search engine dan mempunyai komuniti yang berkembang, gunalah ejaan yang betul.

Selepas itu daftar blog anda di search engine

Kemudian mulalah melawat jiran tetangga. Jangan terlalu ghairah mengexplorasi diri di setiap blog sehingga anda kelihatan seperti spammer. Persahabatan perlu dibina, tak akan muncul dalam sehari dua tak akan datang tanpa di cari, tak akan dapat tanpa MEMBERI! Membina perhubungan adalah seni pengurusan yang memerlukan sistem pentadbiran yang kemas iaitu pentadbiran peribadi yang baik. Kita belajar menguruskan ego seseorang, keperluan emosi , psikologi dan sosial teman berkenaan. Bila teman sekeliling kita merasa segar, bertenaga dan selesa dengan apa yang kita lakukan, barulah kita mendapat tindakbalas yang baik.

Untuk itu cipta blog yang dapat memenuhi setiap situasi kerana blogger yang ingin kita kenali adalah manusia yang sentiasa alami perubahan pemikiran, citarasa dan keinginan.

Anda kenal blog anda dan pelawat blog sama ada ianya organic traffic atau pun unique visitors? Anda tahu ranking  blog anda di alexa.com atau pun Google PageRank ( PR ) ? Klik [sini] untuk mengetahui apakah fungsi perkara asas ini.

Sebelum melangkah lebih jauh lagi di dalam komuniti, kita perlu kenal contents blog sendiri dan sasaran yang ingin dicapai. Bina blog dengan identiri yang tersendiri. Bila kita dah ada tagline dan mula dikenali di alam cyber, secara tak langsung trafik akan datang. Cuba dapatkan backlink dari blog yang lebih tinggi rankingnya.

Kalau blog anda PR1 dan datang ke blog PR4, minta untuk dilink – itu cara tidak manis. Cara yang lebih berhemah adalah anda link dulu blog tersebut dan hubungi pemilik blog memberitahu anda telah link blog beliau atau kebiasaanya pemilik blog  mempunyai sitemeter yang dapat mengesan link yang datang ke blog mereka.

Cek blogroll saya di Teman Tapi Mesra

Kita memberi sebelum menerima kerana dia blog yang mempunyai PR lebih tinggi dari blog kita tidak mempunyai apa-apa faedah pun dari link tersebut sedangkan kita yang tidak punya PR mengharapkan dilink oleh mereka supaya PR blog kita juga meningkat.

Apa guna ranking segalanya ini?  Untuk memudahkan blog diindek oleh Google dan menghasilkan trafik yang stabil bukan semata-mata dari blogger.

Apa yang anda faham tentang statistik ini? Saya riak . Untuk melihat statistik , masuk ke Dashboard Nuffnang, klik Analytics .

21 dan 22 November  adalah hari Sabtu dan Ahad. Kebiasaannya trafik berkurangan kerana ramai kawan-kawan blogger kita sedang berendam di PD, membeli belah di Midvalley atau sedang makan-makan sambil snap gambar untuk entri hari Isnin. ( ngaku sajalah sapa-sapa yang buat gini…hehehe )

Untuk menjadi blogger yang mantap dan stabil, unique visitors  tidak boleh terjejas secara teruk walaupun rakyat Malaysia sedang bercuti.

Apa saya perlu buat Kak Jie?

Belajarlahh SEO (Search engine optimization )  untuk mendapatkan SERP ( Search Engine Results Page) yang bagus.

Ini hanyalah sebahagiaan kecil para newbie blogger perlu faham, kalau saya rajin, adalah sambungan sesi membebel ini atau pun tanyalah Pakcik Google.

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan. Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

135 thoughts on “Sudah gaharu cendana pula, Sudahlah kalah di’fire’ pula.

  1. ini semua pengaruh dapatwang dengan myspacemoney dan jugak jutawan klik punya pasal… tak pasal2 cari pasal…
    .-= abdfatah´s last blog ..Idolamu?? =-.

  2. Hallamak, Mak Power Rangers punya aura memang tercomel lah :mrgreen:
    w/pun Iza tak melibatkan diri secara langsung dalam hal2 macam ni, tapi tutorial ni memang bagus sangat 😎

  3. hehe..mak power rangers dah mengamok.. :mrgreen:
    .-= titan´s last blog ..12 Fakta Panas tentang Dapatwang.com =-.

  4. Eh lupa nak komen pasal power rangers.. saya sebagai selaku ketua power rangers (sbb saya warna merah.. wohha!) ingin menyeru kepada semua power rangers yang lain, basuh baju jersi pasukan kita bersih2 sikit.. baru feel nak lawan raksaksa2 yang merosakkan dunia blog ini. Wohha! paham2 la ye ayat terselindung tu..
    .-= Khai´s last blog ..Tutorial Membina Blog Part 1: Pembelian Hosting dan Domain =-.

    1. @Khai, jarang Khai guna ayat terselindung – selalu main tembak tepat je 😆

      kalau dah cuci kostum tu , sidai dalam rumah- kang balik kerja lencun kena hujan 😆

  5. saya ingat tadi Jie nak ajak nonton power rangers 😛
    .-= Mak Su´s last blog ..ku karang sebuah sajak, ku namakannya bosan =-.

  6. Pingback: Amukan Power Ranger, Sikit Lagi Nak Jadi Kesatria Perkasa Hitam! | MEGAT
  7. terima kasih kak, catatan akak yang terbaik untuk menjelaskan keadaan dengan bahasa-bahsa yang indah. mungkin jiwa saya muda lagi untuk menegur dengan cara macam akak.

    hati membuak kepanasan apabila usaha kita untuk naikkan ranking dan mencari unique visitor tetapi dikhabarkan ada kumpulan satria perkasa hitam yang bermatlamat sedemikian.

    usaha sedikit sepatutnya sudah mewujudkan usaha harmoni. cabaran perlu disahut, bukan nak menjatuhkan tapi nasihat yang cuba disampaikan.

    ps – saya memang suka warna biru 😉
    .-= megat´s last blog ..Klik Dapatwang, Pula Bikin Panas Sampai Ubah Sistem!? =-.

      1. @Melz, aku suka yang pekat-pekat (kah3) erk!?
        .-= megat´s last blog ..Amukan Power Ranger, Sikit Lagi Nak Jadi Kesatria Perkasa Hitam! =-.

    1. @megat, tak kena gaya kalau kak jie menulis ‘macam orang muda’

      tak reti sebenarnya – kalau kita ikuti blog seseorg secara rutin, kita akan kenal watak peribadi melalui penulisan mereka

      mcm tu lah kak jie 😛

    2. @megat, ko tembak jer kasi pedas setara cili api lagi best encik megat… :mrgreen:
      .-= abdfatah´s last blog ..Idolamu?? =-.

    1. @Melz, ait…yg tu kak jie tak mention
      sebab apa

      habis tu kak jie nk pakai kaler ape? 😆

      orang lain dah fire habis-habisan….kak jie cara ibu2..makcik2 berleter :mrgreen:

  8. Salam.
    Rasanya ini first time saya drop komen di blog Kak Jie… Sebelum nih, cuma jadi pemerhati saja~
    Saya tertarik dengan cara penulisan Kak Jie yang bercerita tentang Power Rangers. Kreatif betul!
    Dan Terima kasih juga di atas tips-tips untuk blogger baru yang diberi~ harap lepas nih saya dapat baca tips-tips seterusnya dari Kak Jie~
    😉
    .-= Akuro San´s last blog ..Petunjuk Dari Allah S.W.T =-.

  9. wahh..kakjie dh klua dh tips2 die..hehe ssh gk nak letak matlamat tu..hehe mcm mne ek??hurmm..xpe2 nnt kene ubah cara penulisan..hehe
    nak link blog kakjie la..PR pn mantap sini so leh la dpat backlink lebih ckit..hehe
    cara nak dpat backlink free dengan cara mengomen di sesuatu blog pn leh pe kakjie??
    .-= Mr. Cuz´s last blog ..I’m a Sherlock Holmes in the Making =-.

  10. waaaa… mantap! Kak jie pun bagik tutorial gak pasal bloggin, biasanye bende2 camnie Khai and the geng jerr yang tulis. Sekali, haaa amek ko!! Kak Jie yang bagi!!

    ps: erk, apsal nama kite xde dalam senarai Power Rangers tue? Nak kaler pink ok?
    .-= samanosuke_04´s last blog ..Pensel Kaler, Hanya untuk Perempuan… =-.

      1. @Kujie, waaaaa ader blog tutorial ke? Dah klik daa, sori baru tau.. haha, memang otai abes kakjie!
        .-= samanosuke_04´s last blog ..Pensel Kaler, Hanya untuk Perempuan… =-.

  11. Kak Long rasa bertuah dapat berkenalan dengan blog ni. Banyak ilmu berblog untuk blogger yang baru bertatih macam Kak Long ni di sini. 🙂
    .-= Kak Long´s last blog ..Maafkan.. =-.

    1. @sally, sama-sama
      sebenarnya ini hanyalah berapa persen yang sempat diberitahu
      ada berbagai lagi perkara yang perlu diketahui oleh seorang blogger

      itu kalau dia nk tau la…. :mrgreen:

  12. wah ramainya dapat title power rangers hehe.. bagus lak tips2 dalam nih. Copy paste dalam notepad hehe 😆
    .-= yati´s last blog ..Mengapa kau menangis lagi =-.

  13. Tiba2 dpt trackback dari blog Kak Jie. Bila pula ada kelab Power Rangers ni.. hehe

    Tetapi itulah kebanyakan yang join kelab KLIK2 ni mereka yang masih baru dlam dunia blogging. Maka cepat2lah berubah berikan contoh yang baik kepada non muslim. 😉
    .-= Nikuve´s last blog ..They have made my heart aggrieved =-.

    1. bro? =_=” btw, congrats kat semua power rangers sebab menang dlm pertempuran.haha.nak backlink dr kak jie juga. *muke tak malu* :mrgreen:
      .-= naz´s last blog ..Unexpected traffic from search engines =-.

  14. Salam Kak Jie! Wohha! Taknak cakap ape2 cumanya nak cakap hebat betul la kak jie ni. First time Khai jumpa dalam internet ni seorang ibu kepada anak2 yang dah membesar yang mempunyai pengetahuan yang luas dalam dunia internet. Ibu contoh ni. Hehehe.

    Clap clap.. Kepada yg join team-team macam tu, eloklah berpihak di bumi yang nyata.
    .-= Khai´s last blog ..Tutorial Membina Blog Part 1: Pembelian Hosting dan Domain =-.

    1. @Khai, ramai makcik2 sebaya kak jie memandang dunia siber dari sisi yang negatif semata-mata, akhirnya mereka menjauhkan diri.

      kita dah cukup dewasa, gunalah penapis santan tuk menyerap apa yg dikehendaki. Kalau tujuan kita untuk dpatkan kebaikan, benda2 baiklah yang kita cari. tapi sebalik niat awal – mmg banyak sumber negatif yang kita jejak.

  15. tudia kak, hits mencanak tuhhh…
    nak tips lg kak.. kalo rajen bt tutor.. boleh sama2 kongsi manfaat..

  16. Kak jie cam tau² je saya peminat #1 Power Ranger. :mrgreen:

    Bukan senang nak membina empayar sendiri. Perlu ada keyakinan, kesabaran & ilmu. Penyakit malas nak belajar & ingin cepat kaya, menjadikan sesetengah kita alpa. Kayuh pelan²; bina identiti sendiri(seperti kata Kak Jie), penyampaian yang menarik & lain mst akan ada tetamu yg akan datang, diundang/tanpa diundang. 😎
    .-= aidilx´s last blog ..Pertubuhan Haram:Klik-Klik Nuffnang! =-.

    1. @aidilx, ye… kalau hanya untuk kelompong tersendiri – buatlah Ikut Suka Aku ( ISA )

      tapi kalau ada cita2 untuk dikenali dan mempunyai identiti tersendiri – kena banyak membaca blog yang memberi tip2 dan panduan. belajar perlahan2..macam Kak Jie
      belajar online…guna encik google 😆

      lagi satu… what you give you get back… kalau asik mencaci, mencarut , entri hanya nak cari gaduh saja… itulah yg akan kita dapat dari pengunjung.

      kak jie dgt jarang dpt komen yang boleh mengguris hati… kita mengembirakan orang..orang pun akan menceriakan kita 😆

  17. Yup! Biar lambat, asalkan selamat…
    .-= CypherHackz´s last blog ..Wajib Tonton – Senario The Movie 2 (Beach Boys) =-.

    1. @beliamuda, kadang-kadang kak jie pun terlupa nak update link di blogroll juga… teringat je masa tu, buat keje lain..alih2 lupa terus

      kak jie tak de masalah nk letak ‘teman tapi mesra ‘ tu banyak…menghargai orang lain satu kepuasan walaupu PR kak jie tak naik2 sejak bertahun tapi alexa saja yang semakin baik

  18. Entry yang sangat mantap Kak jie…First time masuk rasanya terus teruja..I will read more on ur entry…Keep up a good work kak jie..
    .-= eyriqazz´s last blog ..Terujakah Anda ? =-.

    1. @eyriqazz, terimakasih kerana luangkan masa. selalu turtorial kak jie bentuk teknikal

      hari sentuh bab keperibadian dan seni2 bersahabat pula 😆

    1. @samdaddycool, toy ni sesuai utk anak lelaki – dia rasa macam hero. dia minta mainan yang sama sebab , yang beli dulu tak lama lepas tu dah berkecai…hehehe

  19. ala..sebenarnnya boleh guna google webmaster tools..rate untuk bot crawler website boleh ditambah dan disetting..
    .-= zulfitry.com´s last blog ..Pecah Perutku Menonton Spontan =-.

    1. @zulfitry.com, kita cerita yg asas2…berkaitan klik mengklik kat iklan nuffnang tu je..ini utk newbie..kena pelan2 bagi tau..nnt derang ponteng kelas. 😆

      1. @Kujie,
        Cikgu yang baik tu,
        Hulur ilmu sikit-sikit, bagi student minat dulu, baru mereka sibuk ternanti-nanti kedatangan cikgunya.
        .-= Kak Long´s last blog ..Maafkan.. =-.

  20. Terima kasih ini ada entri yang pasti ramai tertunggu-tunggu. Tips berguna untuk budak baru belajar seperti saya. Orang bijak pernah berkata untuk berJAYA kita mesti melakukan kesilapan cuma umur kita terlalu pendek untuk melakukan semua kesilapan jadi belajar daripada kesilapan orang lain.

    1. @denaihati, ada banyak sebenarnya… bukan boleh dipelajari sehari dua
      kena banyak membaca
      bergantung pada apa yang kita cari dalam internet ini sebenarnya, kalau kita suka gossip artis, ke situlah kita search, kalau suka bab teknikal kita akan cari maklumat tersebut

      tiap orang matlamat dan kesesuaian masing2 untuk menempatkan diri

    1. @topo, green rangers dgn white ranger tu bukan ahli tetap, dia bertukar2..kalau ade green tak de white

      kak jie dah agak dah…topo mesti mention bab green ranger ni..hehehe 😆

    2. @topo, x abih2 dgn green ko ni.. ko jd green goblin dh la.. kehkeh
      .-= Anarm´s last blog ..Meredah lautan demi sebuah hosting =-.

  21. cayalah kak jie.. entri yg penuh info yg padat serta mencengkam jiwa..
    sejak bile geng2 tu dpt kuasa power rangers? ni yg jeles ni..
    nk jugak kuasa camtu.. jd gaban pn xpe dah.. hehe..
    .-= Anarm´s last blog ..Meredah lautan demi sebuah hosting =-.

      1. akak try la edit kt photoshop utk tukar kaler2 power rangers berkenaan..haha
        .-= oh!dawie´s last blog ..Photoblog @ ohdawie photography =-.

        1. @oh!dawie, kalaulah kak jie ada banyak masa, nak je godek2 semua tu

          masa kak jie kena bagi dgn aktiviti offline sama sbb kak jie ada offline life yang tidak kurang menariknya dgn online life

Comments are closed.