Kenapa Tak Appove Komen?
Blog Tutorial

Kenapa Tak Appove Komen?

Sering berlaku – kerap berlaku pengunjung tinggalkan komen tetapi komen mereka tidak dipaparkan. Kenapa? Sesiapa boleh tinggalkan komen di blog ini tak perlu admin approve tetapi ada beberapa entri yang memang ditutup . Tidak perlu di komen lagi.

Kenapa komen saya hilang?

Bukan hilang sebenarnya – sistem keselamatan wordpress akan menapis komen yang dianggap spam dan menyimpan komen di ‘spam box’ sehingga  diapprove oleh admin  secara manual.

 

Komen yang meletakkan link walaupun sebaris juga akan masuk ke dalam ‘spam box’ .

Ramai Blogger yang suka letak link promosi kat kotak komen sedangkan blog ini telah dipasang plugin commenluv… jangan blogwalking yang sia².

Komen juga akan dianggap spam bila Akismet mengesan laman web yang diragui.   Komen yang meletakkan URL blog dengan PERMALINK juga akan masuk ‘spam box’ . Letak URL blog sudah cukup kerana sistem Commentluv secara automatik akan mengesan dan memaparkan entri terbaru.

Commentluv akan memaparkan entri terkini ada di bawah komen tersebut.

Faham ye kawan-kawan…jangan risau kalau komen tiba-tiba hilang kerana mungkin anda melakukan beberpa perkara yang menyentuh hati Encik Akismet

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan. Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

57 thoughts on “Kenapa Tak Appove Komen?

Comments are closed.