Kalau Nak Copy Paste, Buatlah Secara Bijak
Blog Tutorial

Kalau Nak Copy Paste, Buatlah Secara Bijak

Saya tak ada masalah sikit pun untuk sesiapa nak copy semua entri di blog ini.   Walaupun kadang-kadang saya detect post peribadi yang dicopy.

Cuma saya ingin bagi nasihat – anggap saja nasihat teknikal yang paling berguna.

Blog saya menggunakan plugin SEO Smart Link, ada beberapa keywords yang automatik ada  internal backlink.  Sekiranya dicopy paste , backlink tersebut juga akan dicopy sama dan backlink tersebut dapat saya detect pada incoming link di Dashboard WordPress.

Kalau nak copy paste, jangan terus paste pada kedudukan ‘COMPOSE’ bagi blogspot .  Copy dan paste pada kedudukan ‘EDIT HTML’ .

Jadilah seorang pencopy paste yang bijak!

©kujie ~ not to drop ur water facelah…

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

83 thoughts on “Kalau Nak Copy Paste, Buatlah Secara Bijak

    1. entri ni bukan bertujuan menghalang orang nak copy paste dari blog ini – ambil apa saja yang nak…. tiada yang kekal di dunia

      entri ni nak bagitahu copy paste secara bijak – beberapa keyword mempunyai backlink yang boleh dikesan oleh saya. Itu saja. Saya tak nak tahu apa yang telah diambil

  1. ish lagi best tulis sendirilah dari copy paste baru puas hati
    .-= ishak´s last blog ..Cantik betul layout blog aduka taruna ni =-.

    1. kadang2 org tu tak faham sistem blog mcm mana..backlink , kredit….

      tapi ni kak jie dah ajar cara buat jahat….hehe

    1. ade sistem keselamatan tersendiri
      tapi blogger yg smart dia tau bab backlink2 ni
      dia nampak entri dia ada link

  2. ahaks.. orang meniru ni biasanya sama psikologi nya, macam student meniru dalam exam dan assignment, mereka ingat cikgu/lecturer mereka tak tau padahal tengok cara tulis pun cikgu/lecturer dah boleh detect..

    Kalau ikut sebenarnya lagi meniru lagi susah dari buat sendiri.. silap tiru boleh kantoi.
    .-= zuls´s last blog ..Income pertama nilainya 5 sen =-.

  3. hari tu saya ada tercopy & paste entri dr blog kak G pasal keputusan piala thomas Malaysia lwn China..nasib baik tak kantoi..btw, mintak maaf byk2..
    .-= Nadri´s last blog ..Aktiviti Makan Ayam Penyet @ LC Catering =-.

  4. Salam Kak Jie,

    Su mmg blur bab detact-detact ni… thema su pun tak pernah tukar sejak dari dulu. Seronok tengok kakjie selalu cuba thema macam-macam, tapi su tak ada masa aka malas nak buat. 😉
    .-= suara´s last blog ..Manusiakah kamu? =-.

  5. adus… macam mana boleh di compose terus entri tu.. kan dah berbau 😆
    langsung tuan punya badan dapat kesan

    apa pun tak pernah lagi jumpa orang curi artikel dalam blog kita :mrgreen:
    .-= TMUkmkd´s last blog ..Beg Sekolah Adik Aku Lagi Berat Dari Beg Laptop Aku =-.

  6. Mungkin mereka ni baru berblog dan tak faham apa pun akibat bila terus copy paste…silap2 blog boleh kena banned dengan google sebab katanya spamming…

  7. itulah namanya main copy je tapi tak smart, hehehe

    p/s: kak jie asyik tukar theme je, heheeh
    .-= mijie´s last blog ..Paypal bakal beroperasi di Malaysia =-.

  8. saya ada jugak guna seo smart link..tapi tak berapa nak paham gunanya macam mana.boleh tlg terangkan sikit?huhu
    .-= aizuddin´s last blog ..Laman Web Untuk Hantar Sms Secara Percuma =-.

    1. seo smartlink akan padankan tag dgn perkataan dalam post kita

      dan juga untuk tajuk entri kita…

      tp kn buat kat setting dulu la
      .-= mijie´s last blog ..Paypal bakal beroperasi di Malaysia =-.

    1. blog kak jie guna wp selfhosted mmg boleh guna SEO Smart Link Plugin – kita boleh setting ikut tag atau ikut post. Setiap kali perkataan yang kita set itu keluar di entri blog, secara automatik jadi internal backlink

  9. salam kak jie,

    nak copy past kena bagi kredit dkt org. tu.
    kecuali dia ckap dia tak kisah. Tapi ada ke.
    menulis nampak senang tp sebenarnya berpeluh gak
    nak perah idea. tetiba ada orang “curi” plak
    hasil penat lelah kita.hangin betul
    .-= sinagarimba´s last blog ..Gula Oh Gula! =-.

    1. Kak Jie tak kisah, terus terang
      entri2 kat sini bukan hak mutlak milik kekal
      tetapi
      kalau dah berniat nak copy, buat secara bijak
      itu saja..

      kalau dia ada niat nak bagi kredit – itu kes lain 😛

  10. ini lah yang orang panggil rakus dan gelojoh.
    asal sempat je paste. dah lah tak bagi kredit..lepas tu kantoi..haha

    sempoi lah kak jie. mesti terasa gila individu yang copy dari blog kak jie tu..hahaha 😀
    .-= Faizal @ FTN´s last blog ..Kurang Ajar Punya Budak =-.

  11. wokeh kak,
    nanti saya kalau kopi,
    akan saya pes kan kat HTML nyer area dulu yer..
    nasihat yang berguna…(Mcm pocket plak yg plagiat)

    untuk yang cilanat sangat kat luar sana tu,
    sila amik nota 🙂 kakak tgh baik ati tu.
    kalau dia kondem trus lagi naya..
    .-= Pocket´s last blog ..291. Betul.. tak tipu.. =-.

    1. mesti baik pocket
      tgh cari mood yg baik2..sebab baru dpt online selepas line telefon breakdown 3 setengah hari ..hehe

      nak kopi ke teh ke, semua org boleh
      tapi jgn tumpahkan..merata2…
      semut dtg kerumun

  12. hahahaahahahahahahahahahahahahahahahaahahahahahahaha

    loser betul orang tu.
    .-= ariff´s last blog ..SEO Tutorial: Komponen Yang Mempengaruhi Google Ranking =-.

    1. plugin tu utk wordpress seldhosted je la Ayie

      bukan apa, kak jie tak kisah nak copy ape pun… tapi jgnlah tinggal jejak mcm ni
      rasa mcm ralat
      baik tak tahu..dari tau :mrgreen:

  13. Pemalas betul la main copy paste ni. Ni mesti tabiat copy paste buat assignment time study dulu tak hilang lagi. Takda inisiatif betul diorang ni.
    .-= Sylarius´s last blog ..Perihal Gua =-.

  14. Saya tak pasti samada saya pernah buat gini, sbb pernah juga copy article orang utk diterbitkan di majalah online (tapi kami wajibkan tulis kredit kepada penulis asal).

    Baru saya tahu, leh detect rupanya yer.. Hmmm saya masih belajar.

  15. die x berniat nk plagiat kot, cuma dia rs entri tu sgt menarik n perlu utk dishare..
    itu yg die main copy n paste je kot..
    huhu.. pape pon, perlu jugak share benda basic ni baru org lain boleh copy paste dgn senang hati..
    heheh.. (gurau jer) :mrgreen:
    .-= Azah´s last blog ..Get Your .my Domain With Promotional Price Now =-.

    1. masalah di sini

      Kak Jie tak nak claim dia plagiat, tak ada masalah untuk dia copy

      Masalahnya Kak Jie tak nak dia buat sesuatu yg mengkantoikan diri..hehe

      Buat dgn bijak – blog ada secutiry 😀

  16. hehe.. saya dapat trace pun sebab seo smart link nie la..

    tapi semenjak dua menjak nie tak de pulak orang nak copy entry menteil.net.. tak macam dulu.. dah tak best kah? haha…
    .-= menteil´s last blog ..Aku Memang Kedekut, So?! =-.

  17. Kak jie memang best…
    Tips nak buat jahat pon ada kekekeke
    .-= MrRollies´s last blog ..Perangai Jiran Macam ****! =-.

  18. Hehehe…sebelum nie ramai dah orang copy paste artikel jomphp…tp diorang copy paste direct so banyak la backlink masuk…thanks kpd plugin seo smart link gak
    .-= EiNS´s last blog ..8 must-install wordpress plugins for better seo =-.

  19. Kalau nak copy, buat la sendiri.
    Nape la copy-copy ni, buat la copy-paste-edit. hehe
    .-= Shahrul´s last blog ..Cara Beli Domain Dan Hosting (Bahagian 2) =-.

    1. Bukan dia copy keseluruhan..ada part2 yg dia ambil
      cuma dia terkantoi blog ni ada “pengawal keselamatan ‘ :mrgreen:

    1. Entri kat blog ni bukan ada nilai2 komersial, nilai2 ilmiah atau hak intelek..sesiapa boleh kalau nak ambil

      apa yang kak jie fokuskan adalah – hati2 – ada beberapa ciri-ciri keselamatan yang tak ramai tahu :mrgreen:

Comments are closed.