Cara Letak Code Iklan Dibawah Setiap Post
Blog Tutorial

Cara Letak Code Iklan Dibawah Setiap Post

nak tanye sikit kak jie..camne nak pasang iklan rectangle 300×250 innity kat bawah setiap post kite? means selepas habis text dan sebelum komen tapi dalam entry tu.. banyak tengok orang buat tapi tak pandai..mintak tolong eh kak jie

Pening juga sebab saya tak pernah letak iklan seperti itu di blogspot. Kalau guna wordpress , mudah. Cari single post ( single php ) .

Kadang-kadang menjawap persoalan orang boleh buat kita belajar. Mencubalah saya beberapa kali – salah ulang lagi, silap baiki lagi dan akhirnya berjaya juga letakkan code iklan seperti yang dikehendaki.

Dashboard > edit html > tick kat expand widget template dan cari code seperti di bawah :

<div class=’post-footer’>
<div class=’post-footer-line post-footer-line-1′>
<span class=’post-author vcard’>
<b:if cond=’data:top.showAuthor’>
<data:top.authorLabel/>
<span class=’fn’><data:post.author/></span>
</b:if>
</span>

LETAK CODE IKLAN DI SINI ( Nuffnang, Advertlets atau pun Innity )

<span class=’post-timestamp’>
<b:if cond=’data:top.showTimestamp’>
<data:top.timestampLabel/>
<b:if cond=’data:post.url’>

Ini adalah hasil trial dan error saya sendiri, mungkin ada yang temui cara lebih mudah, boleh berkongsi?

you are the best kak jie! dah jadi! tenkiu so much! sebab kat side bar saya tak dapat full box untuk rectangle tu..dah jadi ni smart sikit rupa kotak iklan tu..huhu thanks again! God bless kak jie! amin!

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan.Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

73 thoughts on “Cara Letak Code Iklan Dibawah Setiap Post

  1. Dah wat dah ia menjadi ttp kena adjust pula bahagian bawah tue sebab dia tak center bla bla bla.. mmg ske memandai gak tp takpelah biar rileks dulu

  2. kak jie, rasanya tak perlu la kalau kita letak code b section dalam wordpress.
    .-= RozaniGhani´s last blog ..Bitnami Cara Mudah WordPress Offline =-.

  3. Terima kasih bertambah 1 ilmu hari ini.
    .-= denaihati´s last blog ..Jemaah Tabligh tercemar akibat nila setitik =-.

  4. terima kasih kak jie,kerana membuat tutorial ini.dah lama saya cari cara letak iklan dalam main post body untuk blogger.com.apa yang penting dapatkan traffik dulu,kalau dah banyak baru letak iklan.
    .-= FCUKZBLOG´s last blog ..E-book termahal di dunia =-.

  5. pakai plugin “adman” aje. search kat website wordpress. Nanti leh download plugin adman tu..

  6. Code -code ni memang byk kene trial and error.. tapi mesti tau jalan balik kalau tersilap try… kalau tak nanti error sampai bebila.. hehe.. tapi isnya-Allah tak sukar sgt nak jumpa jalan balik tu.. kene trial and error semulalah..
    .-= nuaeman´s last blog ..Blog menjadi bahan bukti di akhirat =-.

  7. Iklan di bawah post adalah salah satu placemnet yang baik. Bukan sahaja menarik perhatian tetapi ianya nampak lebih kemas..
    Thanks kak jie..
    .-= Shaffik´s last blog ..Chong Wei Juara All England =-.

    1. yg ni simple je…buat tutorial formal sebenarnya
      jawap pertanyaan pengunjung
      kemudian share dengan sesiapa yang berminat

  8. haha..yg paling sy pening..nak cr di mana box letak iklan kat “add ur ad here”..hahaha..tensen nak mncr…kena belek byk kali woooo..try n error..huh..
    .-= farahaznil´s last blog ..Email sampah ! =-.

    1. kalau tak jumpa…. code asal macam ni..cari yg dekat…letak, try ..salah ubah lagi…lepas tu buat lagi….lama2 jumpalah.. 😆

  9. ha, kalo blogspot yg pening. wpress ok lg. 😆
    .-= Scromix´s last blog ..3 Permainan Kanak-Kanak Yang Semakin Dilupai =-.

    1. template mgkn berbeza tapi secara asasnya tiap template ade footer post..cari yang hampir2 mcm tu

      lagi satu….cuba dan cuba….

  10. thnx bagi idea untuk letak iklan bawah post..penat eden usya seblm ni..hehe
    .-= aizuddin´s last blog ..Kenapa Mesti Tengok Drama Tv3 Dalil Cinta? =-.

  11. kalau nak cara mudah bagi wp cuma guna plugin DDaddSig
    so tak perlu susah2 edit setiap kali tukar theme..
    sekadar berkongsi..
    .-= menteil´s last blog ..Kantoi! =-.

    1. wp bukan kepakatan kak jie..kawan2 yang guna blogspot lebih ramai….

      pernah baca juga pasal plugin ni tapi tak gunakan pun..tak bnyk sgt code yg perlu dipindahkan…

  12. ingatkan blogger nama amin yg hantar. terasa mcm nak pengsan kejap T_______T HAHAHAHA

    dasyat ah blogspot kan ma?? dgn function br ni? cool gila 😀 ok komen ke laut haha

Comments are closed.