Wajib Baca : Nuffnang Dan Status Halal Dan Haram Blog
Blogger

Wajib Baca : Nuffnang Dan Status Halal Dan Haram Blog

Masih dalam mood membuat persedian bercuti, terjumpa pula blog ini yang membincangkan tetang iklan nuffnang . Saya cuma sentuh nuffnang kerana lingkungan komuniti saya ramai yang menggunakan perkhidmatan nuffnang.

Menurut Ustaz Amin, menyertai iklan perklik ( contoh nuffnang ) ini diharuskan kerana,Β  di sini tidak terdapat penipuan dan penindasan dan ada ikatan perjanjian yang perlu dipatuhi kedua belah pihak. Sumber pendapatan yang dimiliki adalah dari hasil pekerjaan ahli yang meletakkan iklan di dalam blog dan web mereka.

Edit Blog Manager > Update Survey

Ianya menjadi haram bila pemohon mengisi boring jenis iklan yang diingini oleh pemohon, jika pemohon menerima iklan-iklan yang diharamkan. Nuffnang sediakan ruangan untuk kita klik ‘No’ pada iklan tembakau dan arak juga ruangan agama supaya mereka dapat menapis blogger dan menjaga sensitiviti agama.

Baca selanjutnya di blog Ustaz Nor Amin

Saya juga ingin berkongsi pendapat yang diutarakan oleh Ustaz Ismail mengenai blog juga berpotensi untuk menjadi haram apabila sumber penulisan itu dipetik dari blog lain tanpa kebenaran dan kredit kepada penulis asal.

Ingatan ini untuk diri saya – buat backlink / trackback dari mana kita mendapat tutorial/ artikel / atau sumber penulisan tersebut.

Petikan dari blog : Ustaz Ismail

Β©Kujie – dah lama sangat nak sentuh bab ini tetapi kepakaran saya bukan di bidang ini, takut untuk menyentuh isu yang membabitkan hukum hakam – saya hanya orang awam yang diberikan Allah akal untuk berfikir.

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan. Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

100 thoughts on “Wajib Baca : Nuffnang Dan Status Halal Dan Haram Blog

  1. hehe, sy tanda je yes. saja nak tgk. tp setakat ni tak pernah pulak keluar iklan rokok atau akohol. pelikkan…hehe
    .-= mohdisa´s last blog ..Kesalahan HTML Yang Sering Dilakukan Oleh Blogger =-.

  2. Rezeki tak perlu dikejar kerana manusia telah ditetapkan rezekinya tapi bukan lah bermakna tak perlu berusaha
    .-= denaihati´s last blog ..10 orang terkaya di Malaysia =-.

  3. itulah pasal

    bab hukum ni, jangan membuat tafsiran sendiri, unless kita adalah ahli agama..

    sy hanya buat selagi benda itu belum was was dalam diri sy

  4. tq Jie, saya sentiasa tanamkan dalam hati untuk tidak ‘mencuri’ secara real ataupun secara ‘virtual’.
    .-= Mak Su´s last blog ..Dear blog, hari ini aku not in the well =-.

  5. Kesal dengan segelintir blogger yang mewujudkan geng klik-klik serta meletakkan ayat, “tolong klik2 iklan adsense / nuffnang saya, samada melalui shoutbox blog org lain, di muka blog sendri , mahupun dlm inbox blogcatalog. Masih ramai yang jahil bagaiman wujudnya pendapatan disitu, dan mengapa klik sendiri / suruh kawan2 adalah salah. Semoga penerangan K.Jie dapat betulkan serba sedikit pengetahuan kepada newbie di luar sana.
    .-= samdaddycool´s last blog ..Koleksi Terkini Fesyen Baju Kurung Modern 2010 =-.

  6. dari awal dah pilih no arak no rokok (tak pernah pun hisap rokok) dan tak pernah pun minta klik iklan yg ada kat blog tu…bina trafik insyallah one day dapat lah income. nak dapat income kat blog pun macam bisnis kena kuar modal baru dapat pulangan cuma modal guna blog taklah sebanyak modal buat restaurant atau buka kedai dobi.
    .-= denaihati´s last blog ..Keputusan Entri Popular HIDUP BERANI UNTUK GAGAL =-.

  7. nak klik ke tak nak.pasal tu nuffnang dah sediakan.
    samaada nak terima iklan berunsur rokok ke
    tembakau ke.nasib kak jie beritahu.selama ni
    buat tak tahu je.

    terima kasih.
    .-= safar´s last blog ..blogsafar PR1 sahaja =-.

  8. thanks kak gie coz sharing..sy pom x bape taw pasal nuffnag ni..tp kalau survey mmg tick dekat no jer kt kotak tu:)

  9. terima kasih kak jie atas info ni. nadiah tak letak apa2 iklan pun kat blog sbb masih tak tahu apa hukumnya. lps baca entry kak jie ni baru clear psl benda ni. lps ni blh consider la nak letak ke tak..hehe.. πŸ˜€

    tq kak jie!
    .-= Nadiah Sidek´s last blog ..Maut selang sehari =-.

  10. Alhamdulillah, bab halal haram ni mesti mau dijaga.. nasib baik saya sudah ada sedikit pengalaman menulis paper-paper teknikal yang mementingkan cross reference, jadi bab-bab bagi kredit tu kira macam dah biasa la juga, harap-harap tak termiss..

  11. good info kak jie..x terperasan plak ek benda2 remeh camni…kalau nk diikutkan.mmg jarang sgt lah org akan berminat dgn iklan2 ni..sah2 la less klik…tp mmg x dinafikan,wujud kumpulan2 yg slalu klik2 nufnang sejak belakangan ni..tgk dr shout di shoutbox pn bole tau..huhuhu
    .-= aloqmalai´s last blog ..F1 2010 dan Malaysia… =-.

  12. woo serius mantap.. Islam pun dah menceburi bidang2 IT nie.. ustaz2 skang nie memang ramai yang pasang blog. Senang keje diorang. hohoho, nuffnang aku sampai skang RM1.75 :mrgreen: , tatau pehal, coding aku error kot..
    .-= samanosuke_04´s last blog ..Eurotrip 2.0!! =-.

    1. @fazemy, sekarang ni mcm dah ada geng klik klik innity pulak…
      .-= Mus´s last blog ..Sabah dari LENSA kameraku! – Part 1 =-.

  13. Salam kak jie…lama tak tinggal komen…hehehe.
    Mengenai nuffnang ni, saya pun ada juga meletakkannya di blog, dan secara jujur ikhlas tak pernah paksa sesiapa klik bila depa mai blog saya. Terpulang pada gerah hati masing2, jika tika itu digerakkan Allah untuk klik, silakan, tak de paksaan, tujuan asal berblog pun bukan nak kaut duit, kalau ada pun cuma “sampingan” saja….
    .-= mat gebu´s last blog ..APAM PISANG II… =-.

  14. aah..memang slalu je jumpa order yg suruh2 klik iklan tu kat page..

    thanx 4 da info!=)
    .-= ReD´s last blog ..~ DAN SEBENARNYA… BERJOGET-JOGET KERIANGANLAH SYAITOOON… ~ =-.

  15. angkat 2 ibu jari tangan untuk kak kujie.
    mmg artikel yang terbaik!!!
    .-= beautifulnara´s last blog ..Zarina Ann Julie Kena Tahan Di LCCT, Mengaku Ambil Dadah Jenis Ketamin =-.

  16. πŸ˜† salam terima kasih ziarah blog saya, saya gembira sebab anda adalah sebahagian yang menyebarkan dakwah kepada semua umat, teruskan perjuangan dan menyampaikan kebenaran Islam
    .-= ustaz nor amin´s last blog ..Hukum Meletakkan Iklan Nuffnang, Google Adsense, Advertlets & Seumpamanya =-.

  17. πŸ˜› Salam ziarah, teruskan menyebarkan kebenaran, bagi saya tolong menolong untuk klik iklanpun haram kerana melanggar syarat perjanjian dengan syarikat pengiklan
    .-= ustaz nor amin´s last blog ..Hukum Meletakkan Iklan Nuffnang, Google Adsense, Advertlets & Seumpamanya =-.

  18. Rasanya first time comment kat blog kak jie..Good digging post..peringatan untuk semua. Be a true blogger…

  19. kak kujie, act memang ada rasa nak buat pasal ni. sebab memang nampak haram kalau suruh orang klick tapi dah kak kujie buat dulu lak :mrgreen:
    .-= TMUkmkd´s last blog ..Cakap-cakap Blog: BlogTalk =-.

  20. saya pun pernah terbukak blog orang lain, tetibe iklan nuffnangnya keluar Tiger.. satu jenama arak. maybe ada sesetengah blogger tak baca pun masa isi borang nuffnang..
    .-= Amir´s last blog ..Hidup perlu sentiasa optimis =-.

  21. haha suke jer baca ni..bagus utk bacaan umum..terbaik!
    .-= Roslan Nazri´s last blog ..Perkhidmatan Plus Memang Terbaik! =-.

  22. memang tak patut paksa orang klik ads ..
    kan dah ada perjanjian kontrak antara kita dengan pengiklan, tak boleh klik sendiri ..

    etika blogger perlu ada ..

    sebab itu saya letak iklan jauh2 kat bawah .. bukan main area .. biar orang baca isi kandungan dan bukannya mencari nuff/inn/adv utk di klik2
    .-= hydir´s last blog ..5+1 perkara yang anda boleh lakukan jika bosan di pejabat =-.

  23. menarik penulisan ni.. tak sangak plak nuffnang pon dah menjadi perhatian ustaz2.. nak pi gali lagi blog ustaz2 tu cari ilmu lagi.. πŸ˜€

  24. ada satu trend dlm dunia blogging nie yg mana para blogger saling tolong menolong mengklik ads diblog memasing utk menjana wang..so dgn vcara ini mereka dpt menjana wang drp ads yg dipasang…

  25. Itu nuffnang, advertlets plak cmner.. Sepatutnya perlu la dinyatakan ‘penyedia pengiklanan’.. Time kasih kerana kongsi sbb mungkin kita ni leka so halal haram ntah kemana..
    .-= SiTikus´s last blog ..Bila 3D & Photoshop Bergabung =-.

    1. @SiTikus, bukan setakat nuffnang dan adverlets..semua jenis pengiklanan sepatutnya dilakukan dengan natural..tak perlu nak suruh orang klik. Kalau nak juga, letak je button paypal for donate…kan lebih baik..

      1. @Fazreen, nnt nak try letak butang paypal…

        mane lah tau.. untung2 ade yg nk menderma… hehe…

        :mrgreen:
        .-= Pisyek´s last blog ..Kopi RADIX diciplak? =-.

  26. semakin lama semakin banyak gila blogger2 yang lapaq sangat duit melalui
    pengiklanan di blog..

    gila duit sangat.. carila kot lain sama.. adoi
    .-= luthtextile´s last blog ..Menatap Matamu =-.

  27. tadek cara mudah nak dapat duit dengan memaksa. orang suruh klik macam tuh. itu membuatkan pembaca bertambah tertekan dan kurang selesa. kalau dia nak tau pasal iklan tuh… mesti dia klik. tak perlu disuruh. kalau suruh pun.. bukan dia nak klik.

    lagipon perkara yang macam ni nak jadi macam satu paksaan atau peras ugut siber dengan menyuruh pembaca mengklik iklan setiap kali membaca artikel. lebih teruk kalau artikel tersebut dicedok hasil dari penulisan orang lain.
    .-= Kreuger´s last blog ..Artwork: Sepetang mengeteh bersama @Aeropama =-.

  28. sy xklik ads belog kak jie πŸ˜₯
    .-= Extremist Thinker´s last blog ..Kereta Lotus F1 =-.

Comments are closed.