Kenapa Saya Tak Join Nuffnang?
Blogger

Kenapa Saya Tak Join Nuffnang?

Waktu saya jumpa Blogger Azman , isterinya dan Edwin ( entri di sini) saya ditanya

” kenapa Kak Jie tak join party-party dengan nuffnang?”

Soalan ini timbul bila saya beritahu saya pernah dijemput secara personal melalui telefon untuk join beberapa aktiviti  nuffnang seperti projek Ogawa, Johnson& Johnson dan beberapa jenama susu lain.

Kenapa ye – sedangkan disitulah tempat yang sesuai untuk mempamerkan diri dan mempopularkan diri?

Jawapan mudah – life saya bukan begitu. Saya bukan berblog untuk berada di bawah kerlipan kemasyhuran dan perhatian. Saya tak boleh mengelak diri untuk dikenali kerana saya memang berusaha memantapkan blog ini dengan berbagai teknik SEO  tetapi ada sempadan dan ‘zon selamat peribadi‘ untuk keselesaan diri sendiri.

Saya seorang isteri dan seorang ibu, ada sempadan agama dan budaya yang perlu saya patuhi. Saya bukan muda remaja lagi – dah melewati usia 40 tahun pun.

Bukan tak pernah, ada juga sekali saya ikuti aktiviti nufnang . Tayangan perdana filem James Bond – saya angkut seluruh ahli keluarga – saya dan suami tengok Bond tajaan nuffnang dan GoMobile, anak-anak tengok movie lain yang hampir sama waktu.

Bukan bermaksud saya menyorok identiti diri kerana  semua biodata diri saya di sini adalah benar dan saya biasa bertemu blogger – rasanya lebih 100 kawan online yang pernah saya temui.  Ada ramai juga kawan-kawan blogger yang pernah berkunjung ke rumah saya.

I am special because I am me and there’s nobody anywhere just like me . You’re special too, but I can’t be you!

Cara kita melihat dan menilai sesuatu berbeza.  Kehidupan peribadi saya setakat yang boleh dikongsi – tidak semua pintu dibuka untuk setiap orang.

©Kujie – malam tadi berskype dengan mak mertua – suweeet kan!

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan. Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

152 thoughts on “Kenapa Saya Tak Join Nuffnang?

  1. setiap orang mempunyai tanggunjawab masing2. kak jie sebagai seorang ibu, seorang isteri dan seorang yang beragama Islam memang ada batas2 dalam pergaulan.
    .-= beliamuda´s last blog ..(OST Cinta Balqis) Suara Rindu – Azad Jazmin =-.

    1. @beliamuda, entri ni agak lama tersimpan dalam draft – serba salah untuk dipublishkan
      tetapi ini kisah diri kak jie – tak menyentuh sesiapa , jadi biarlah dipublishkan 😆

  2. wow
    itu dia
    dah berbicara dah

    pelik jugak sebab akak ni glamer jugak
    tp nape xternampak plak nuffnang punye xtvt
    so dah terjawab
    😉

    erkk
    nanti kena buat tutorial
    ‘menjadi ibu dan isteri bagus ;-)’

    1. @joegrimjow, hehehe..tutorial tu 😆

      kalau kita baca nasihat pakar motivasi
      rujuk pihak yang berkelayakkan…

      apa yang diberitahu adalah jalan – panduan asas
      kita diri senditi -s etiap individu kena menyesuaikan diri

      sebab itu kalau A baik bagi kita dia belum tentu baik bagi orang lain 😀

  3. Masing-masing ada pendapat masing..

    jd itu pendapat kamu..

    first of all..muhasabah diri..renungkan diri..utk apa kita berblog..?
    utk menonjol diri..?tidak bukan?

    untuk mencari kawan..? mungkin..

    masing-masing ada kisah masing-masing…

    tak perlu kot kita berblog pastu nk menonjolkan diri kita…

    Biarlah rahsia………..
    .-= AKU OranG LauT´s last blog ..MENGAPA AKU DILAHIRKAN BEGINI..!!? =-.

    1. @AKU OranG LauT, ramai bercakap ‘aku berblog suka-suka – untuk diri sendiri – nak luahkan pendapat sendiri …………

      tapi ramai yang saya baca
      suka mempertikaian orang lain

      itu yang salah..kalau dah kita blog utk diri sendiri, kenapa kita nak bercakap ttg orang lain 😆

  4. Betul tu kak jie…Masa Ira jumpa kak jie dulu pun tahu…kak jie bukan jenis yg giler glamour….

    Ira pun….rasanya tak sanggup nak join party2 yang mmg tak sesuai dgn jiwa Ira….Cukuplah enterframe muka dan gaya dlm blog….hiiiii 😆 😛
    .-= Ira´s last blog ..Entri yang budak2 tak boleh baca..hiii =-.

    1. @blinkky, kejar juga – sapa cakap tak?

      yang dok gigih belajar SEO lah…plugin itu ini lah….utk masyhurlah tu..]

      tapi dgn cara yang berbeza 😆 😆

  5. jauh di mata, dekat di hati. Kak jie.. bila nak jumpa adik yang cute lagi comel ni. Dah masuk tahun ketiga ni keh keh 🙄
    .-= ctyati´s last blog ..kurindu sayang kamu =-.

  6. erk.. well jawapan tersebut membuatkan aku amat berpuas hati. ianya antara komintmen bekeluarga dan jugak aktiviti sosial. yang mana perlu didahulukan
    perlu segera dilaksanakan.

    “popularity bukan ukuran untuk seorang penulis yang disegani.”

    thanks for reminding!
    .-= Kreuger´s last blog ..Subdomain Management di Direct Admin hilang? =-.

    1. @maza, bersosial bukan belah malam je..kalau nak….matahari terpacak pun bulehhh…

      anakd ah 3 je….. ingat ke mem yg dah 3 😆

      1. @Kujie, uiks..

        Kujie cuba menggiat maza utk beribu tiri utk anak yg tiga itew.. huhuhu

        jangan digoda maza ini..
        sbb maza ini pemurah orangnyer..
        baik hati..

        selalunya org mcm tu mudah tergoda u..

        auw! gitew

        wakakakka

  7. mantap pendirian kak jie tu..hehe tp xramai yang macam kak jie..dan mcm kak jie ckap la, kita hanya perlu jadi diri kita sendiri..hehe
    .-= Mr. Cuz´s last blog ..Happy Birthday Mr. Cuz =-.

  8. hehe, tp kak jie tak salahkan kalau kita meet up blogger lain untuk berkongsi ilmu. bukan publisiti semata-mata. setiap jemputan pasti ada tujuan tertentu. terpulang pada niat kita untuk apa kita menghadirinya. 🙂
    .-= mohdisa´s last blog ..Memaparkan Google Adsense Di Blog Berbahasa Melayu =-.

    1. @mohdisa, mungkin betul untuk tajuk yang lain

      Kak Jie pernah menjadi tuan rumah ” sambutan hariraya tahun 2005 sebuah forum – kehadiran lebih 50 orang
      kak jie pernah jumpa blogger luar negara yang pulang bercuti
      kak jie selalu jumpa blogger2 lain – terbaru jumpa Mrs Azmi ( akhir bula 12 )

      suasana dan keadaan pertemuan itu berlaku dlm keadaan yang lebih sesuai utk kak jie
      perjumpaan nuffnang mgkn tak sesuai untuk kak jie – bukan untuk semua orang

      1. @Kujie, hehe, terpulang pada kak jie. setiap org ada keselesaan tersendiri. kita tak boleh memaksa. tp bestkan kalau jumpa kak jie di majlis nuff. hehe
        .-= mohdisa´s last blog ..Gadis Berkebaya Merah =-.

  9. ya..aggree with you..kita kalau dh ada keluarga nie ada batas-batas yg kita kena jaga,paling utama perlu dijaga adalah nama baik keluarga kita.bukan apa takut fitnah org.x join x bermakna kita sombong atau tidak mau campur masyarakatkan..

  10. tabik dengan pendirian kak jie…
    mgkin pada org surirumah tu banyak masa terluang.. tapi kalau dah duduk rumah banyak keje nak di buat. tak ada waktu mcam opis hour.

  11. betul tu kak kujie, bukannya semua benda kita kena buat dan bukannya semua perkara kita boleh kongsikan kat blog nih… 😐
    .-= shay´s last blog ..Besday cik abg syg… =-.

  12. Assalamualaikum kak jie.
    Sebagai peminat kak jie dan juga member Nuffnang, kakchik respek dan puji pendirian kak jie ni. Bila meletakkan sempadan tertentu dalam bersosial, kak jie tetap juga diminati dan dikenali. Teruskan dengan prinsip yang baik tu.
    .-= KakChik´s last blog ..Why I Like It Longer? =-.

    1. @KakChik, Waalaikumsalam Kak Chik,

      sepatutnya semua orang ada sempadan agama dan budaya, tak kira dah berkahwin atau tidak – kalau kita tak boleh menyuruh orang lain, kita mulakan dari diri sendiri :mrgreen:

  13. Tanpa pergi ke majlis camtu pun Kak Jie dah ramai kenalan… dan jumpa ramai orang… 100 orang lebih?? 😯 ramai tuuu
    Paling best cara pertemuan itu lebih terasa akrab, lebih bersahabat berbanding di majlis2 macam tu…agaknya lah kan, hiks tak pernaj join apa2 program camtu 🙄 😛

    berskype ngan mak mertua…feuh sweeet sangat. sampai dia mengalirkan air mata yer huhu..terharu, kalai iza ada kat situ mesti ikut nangis… jiwe sensitip… tengok org tua terharu, kita pun terikut sama. Kak lagi lah kan, kucing parsi gembel 😛 :mrgreen:
    .-= iza~de~bintang´s last blog ..…Dan Gerhana Pun Fana… =-.

    1. @iza~de~bintang, tak boleh komen apa lagi………..dah betul apa yg iza tulis ni

      heheeh..hari2 dah kena ejek kucing parsi gembeng 😆

  14. sama aaa kita. saya pun tak suka join event² yg dianjurkan nuffnang ataupun persatuan blogger (ade ke?). alasan pun sama cam kak jie gak cuma saya belum pernah skype ngan mak mertua lagi.hehe 🙂
    .-= penyubiru´s last blog ..Apa Itu Kendama ? =-.

  15. suwetnyeee..canggih mak mertua kak jie.. :p ..

    betul tu..masing2 ada cara masing2 kan..hehe..yang penting kita selesa dengan apa yang kita buat..tidak menyakiti org lain dan sebagainyee…

    suke n3 ni 🙂
    .-= zati´s last blog ..Kisah Besfren aku Dan Matrix ( Miss u la laling..huhu) =-.

  16. skype dgn mak mertua? hahahaha
    plss plss plsss,kamu jgn nakall 😛

    ‘ada sempadan agama dan budaya yang perlu saya patuhi’
    mesti ramai yg terasa part nie,hahaha :mrgreen:
    .-= blowie´s last blog ..Azam Tahun 2010 =-.

    1. @blowie, ayat tu guna gantinama diri pertama – saya
      jadi…awak, kamu, mereka, dia, tak perlu terasa – bukan untuk kamu, awak, mereka dan dia..hehehe 😆

  17. post yang menarik. thumbs up 😆

    kalau pengalaman saya pula, dulu saya agak open cerita tentang personal. masa tu blog xfamous sgt. start daripada watak encik f hadir dalam blog, trafik makin menggila. hoho. ramai org tertunggu update, ramai org tanya pasal personal life. saya jadi rimas. penat. xsuka attention

    so, skrg saya dah kurangkan pasal personal. kalau cerita pun surface je. tenang sikit hidup. memang blog dah kurang sikit trafik, tapi xpe. sbb kebahagian yang kita cari, bukan privacy hilang. kalau dalam kes kak jie, memang banyak hati yang perlu dijaga. xpe, xjoin event nuffnnang sgt pun xpe. da pemes pun kak jie ni. hehe
    .-= chokilala´s last blog ..Cara Block Aplikasi Pillow Fight di Facebook =-.

    1. @chokilala, maca seronok je..bila cerita hal peribadi – ramai yang respon
      tetapi sampai satu tahap kita rasa tak selesa – pengunjung yang tidak dikenali pun baca blog – baca kisah kita – tak selesa

      ada juga kisah peribadi yang kak jie tulis – selalu – tapi tidak detail –
      trafik search engine ke blog ini kebanyakkan bukan pada entri peribadi – 😆

  18. stujus ngan Jie, saya pun bukan blogger muda remaja, sebaliknya saya blogger remaja super duper senior, hahaha. cumanya, saya tak pernah diinvite invite, sbb saya blogging lite-lite jer… 😀

    1. @~mrs azmi~, mak dtg rumah kakak kat meru
      so ajak mak berskype…pestaim tu..seronok kan
      kak jie yg makcik2 ni..dgn mak yang embah2 tu berbual online 😆

  19. kak jie,
    masa saya baru first time dapat invitation join event nuffnang, mmg get excited. then berlumba-lumba nak dapat invitation. tapi lama kelamaan saya dapat rasakan itu bukan jiwa saya. being a wife, saya tak bleh nak biarkan husband sorang2 ditinggalkan semata-mata nk pentingkan diri. lgpun kebanyakan invitation nuffnang untuk sorang jer. so sekarang, sy continue blogging mcm biasa. lebih kepada menjana $$$ kerana mmg itulah jiwa saya sebenarnya… :mrgreen:
    .-= Kancilbiru´s last blog ..Stok Buffered Earnings Aku Dah Habis!! =-.

    1. @Kancilbiru, entah..susah nak cakap kalau bab macam ni
      bukan semua orang suka – kak jie bersama nuffnang sejak 2007
      macam ni juga – earning bukanlah mewah sangat tetapi ada
      cukuplah sekadar usaha banyak ni
      cuma agak kecewa tengok orang yang beria-ia
      memuji tak hengat….serolah2 itulah tujuan utama berblog
      nasib dan jalan hidup tiap orang tak sama
      prioriti tiap orang pun tak sama 😆

  20. la akak pun ada ke kat event james bond itu??

    wahhhh tetapi kita xbertegur sapa la pula kan..

    haihh my bad..
    .-= Munirah Abd´s last blog ..too many good news =-.

  21. Apabila kita ada prinsip hidup dan kita ikut prinsip hidup dan ubahsuai bila perlu maka teruruslah HIDUP ini.
    .-= denaihati´s last blog ..Bertudung untuk fesyen atau ikut syariat =-.

  22. kak jie boleh jd model blogger wanita yg blogging for it content….bukan utk glamerkan diri….

    sebagai perempuan, terutamanya muslimah….kita ada had dalam berkongsi perkara peribadi kepada umum…..tapi makin banyak yang buat-buat lupa bila terikut dengan trend semasa….:)
    .-= HURULAINI´s last blog ..My Star Folder… =-.

    1. @HURULAINI, ni yang susah ni…………… kalau model kena berposing keluar majalah :mrgreen: :mrgreen:

      kita fikirlah sendiri apa yang nak dikejar dalam hidup ni..
      makbapa model untuk anak-anak – jadi timbang buruk dan baik

  23. yeah! betul la…kak jie bukan umur cam saya..tol tak? hehe
    ape2 pun thumbs up pada kak jie..
    kalo ler ank2 kak jie byk pimpuan sure rmi yg mintak interbiu kat kak jie (off topic) :mrgreen:
    .-= Roslan Nazri´s last blog ..Astro Beyond Blogger Night Organized By Nuffnang At Modesto’s Desa Sri Hartamas =-.

    1. @Roslan Nazri, awak tu muda remaja lagi..nak bajet mcm kak jie pula 😆

      anak kak jie pompuan tu bawah umur lagi tau…rotan mandatori :mrgreen:

  24. pergi event2 mcm tu pon bukan boleh promote blog sangat. cuma boleh tambah kawan atau tambah network bg mereka yg buat bisnes/kerja sendiri. kak jie dah cukup fames. tak perlu cara tu. huhu.

    tapi cara kak jie jaga zon peribadi memang best. hehe.
    .-= mrkay´s last blog ..Awas IPhone Tiruan! =-.

    1. @mrkay, kak jie pergi sekali – dpt tiket wayang free utk 2 orang
      tapi anak lagi 3 orang kena keluar duit lagi..hahaha
      dia org tgok movie lagi..dgn popcorn lagi

      untuk suka2 sesekali oklah
      maksudnya kita tahu – kalau kita bagi pendapat pun dari apa yang pernah kita alami 😆

  25. yonna dapat isi tersirat dalam entry ni. mesti mama fhm jugak? :mrgreen:

    kau blogger.kau wife/husband.kau ibu/bapa. 24 jam ni pun tak cukup utk remaja mcm yonna ni, apatah lg after kahwen dengan anak berderet2? tp takpe lah. itu life yg diorg pilih kan? 🙂

    ma,ma tak join party2 semua pun dah glemer okeh. at least mama berdiri atas platform blog yang berkualiti 🙂
    .-= yonna´s last blog ..Malaysia Chocolate Fair 2010 =-.

    1. @yonna, tak de lah………..memandai je nak bersirat2…hahaha :mrgreen:

      kita kenal dah lama tau………tak kan tak boleh faham gerak silat mama 😆

      cuma luahkan perbezaan masa kita berblog dulu2…dgn skrg
      rasa macam ramai yang salah anggap/salah faham tentang blog 😆

  26. nicely said kak jie..
    thumbs up!
    .-= zelo55´s last blog ..Minggu Exam. Jangan Kacau Aku. Hahahaha =-.

    1. @zelo55, kalau kak jie nak…berderet iklan kat sidebar tu….tapi berpada-padanya
      niat utama berblog – cari duit no 3 kot 😆

Comments are closed.