Jambatan Landasan Kereta Api Tasik Bukit Merah
Percutian

Jambatan Landasan Kereta Api Tasik Bukit Merah

Dalam perjalanan nak balik kampung awal bulan ini, saya singgah ke Selama, Perak dengan keluar daripada Lebuhraya PLUS di Bukit Merah. Perjalanan kami menyusuri Empangan Tasik Bukit Merah yang terkenal dengan Bukit Merah Laketown Resort (BMLR).

Tasik Bukit Merah merupakan tasik buatan manusia yang tertua di Malaysia dibina pada tahun 1906. Setiap kali menaiki kereta api, melalui Tasik Bukit Merah merupakan pengalaman yang paling indah yang sering dinantikan. Jambatan kereta api Bukit Merah atau Bukit Merah Marine Viaduct adalah jambatan landasan kereta api berkembar sepanjang 3.5 km telah siap pada tahun 2013 yang menggantikan tambak landasan sebelum ini.

Jambatan kereta api Bukit Merah

Baru je sampai, kereta api sedang melalui jambatan landasan kereta api Tasik Bukit Merah

gambar jambatan keretapi tasik merah

Mendamaikan

jambatan tasik merah

Jambatan keretapi tasik merah

Pemandangan Tasik Bukit Merah dari dalam kereta

Tasik Merah
Tasik Bukit Merah
jambatan tasik merah

Gambar Jambatan Kereta Api Tasik Bukit Merah dibawah yang diambil pada hari perjalanan balik ke Kuala Lumpur 5 hari selepas hari pertama melaluinya.

Bukit Merah Lake Railway Bridge

jambatan keretapi tasik merah perak

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan. Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

31 thoughts on “Jambatan Landasan Kereta Api Tasik Bukit Merah

  1. Memang best berjalan-jalan ni. Lagi best kalau poket selalu tebal. Zaman sekarang bekerja tak boleh harap 1 pekerjaan je. Macam saya buat part time. Nak kata bekerja pun tak. Saya masuk Komuniti MMM Malaysia. Komuniti yang bantu-membantu dari segi kewangan. Macam main kutu tapi kita dapat lebihan duit bila turn kita dapat duit. Email saya untuk keterangan lanjut.

    1. Rahma,untuk beasiswa Bidik Misi, ketentuan dan syarat-syaratnya belum diumumkan, tetapi Majalah Komunikasi edisi depan akan meliput tuntas tentang beasiswa Bidik Misi ini. tunggu saja. Ok

Comments are closed.