Seroja Bukan Teratai
Pengetahuan Am

Seroja Bukan Teratai

Ini adalah kali yang ke dua puluh atau mungkin tiga puluh pokok teratai di taman rumah saya berbunga. Setiap kali berkembang, saya tidak pernah hilang jemu untuk menatap dan memberi perhatian padanya. Ini juga menjadi bunga yang paling kerap keluar di laman blog kujie2.com

pink lotus
Kita sering mengenal bunga ini sebagai Teratai, tetapi mengikut wikipedia dan carian maklumat di laman landskap/nurseri/ botanik ini adalah bunga Seroja.

bunga teratai

Perbezaan Teratai dan Seroja secara saintifiknya ialah Teratai di dalam keluarga Nhympaeaceae dan Seroja Nelumbonaceae . Seroja dikenali sebagai Indian Lotus, Sacred Lotus, Bean of India dengan nama biologinya Nelumbo nucifera.

bunga seroja

Seroja dan Teratai keduanya adalah hidupan air yang tumbuh di tanah berlumpur. Keduanya berbeza kerana Seroja batangnya tegak melepasi paras air tetapi Teratai (waterlily) daun dan bunganya bergenang di permukaan air.

Dari pengalaman saya menjaga pokok ini, bunga akan keluar secara berpasangan, tidak pernah sekali pun bunga keluar secara solo. Bunga ini mengeluarkan bau, akan menguncup bila petang mengikut terik matahari dan berkembang sebelum kelopaknya gugur dalam tempoh 3-4 hari.

EDIT :  Disebabkan ramai yang keliru antara Teratai dan Seroja , saya upload gambar bunga Teratai yang sebenar – abaikan pasu yang bergerigi DIY tu.

Nampak perbezaan – Seroja daun naik tegak di atas permukaan air sedangkan Teratai daun berada di paras permukaan air.

nikmatilah walau hanya seketika

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan. Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

52 thoughts on “Seroja Bukan Teratai

Comments are closed.