Happy Adoptiversary Alice
Kucing

Happy Adoptiversary Alice

kucing-comel

16hb Ogos 2014 – Bawa Alice balik ke rumah.  Kurus dengan kepala yang besar.  Waktu ini Alice dijangka berumur 10 minggu.

Memandangkan saya tidak mengetahui tarikh tepat kelahiran Alice, saya membuat keputusan untuk menyambut hari istimewa Alice menjadi ahli keluarga kami iaitu pada setiap 16 Ogos.

kucing-kaki-kena-potong

Semakin Alice membesar, hujung kaki yang terpotong masih tidak sembuh sepenuhnya.  Luka di hujung kaki kerap berdarah apabila terseret pada lantai setiap kali Alice bergerak.  Kaki tersebut juga makin membengkok ke arah atas sehingga menganggu pergerakan Alice.  Tersangkut kat langsir pun berdarah.

Alice bukanlah seekor kucing yang manja dan mudah dibelai.  Dia kerap melarikan diri dan lebih selesa bersendiri.  Mungkin keadaan kaki yang belum sembuh menyebabkan Alice tidak berasa selamat.

operation potong kaki kucing

Selepas berbincang dan mendapatkan nasihat daripada 3 klinik veterinar berbeza, akhinya 01-01-2015 sekali lagi saya hantar Alice untuk operation memotong kaki Alice.  Bermula sekali lagi proses penyembuhan dan rawatan untuk Alice.

Alice sangat kuat dan bersemangat.  Hari kelima operation, dia dah boleh berlari seperti biasa.

Tetapi, proses penyembuhan bukan semudah yang diharapkan.  Entah di mana silapnya, luka kaki Alice sangat lambat untuk sembuh.  Bahagian tulang masih tidak tercantum dengan daging kulit menyebakan kaki Alice mudah berdarah.

Sekali lagi Alice dihantar ke klinik haiwan untuk minor operation.  Sekali lagi dibius dan dijahit.

Alice mendapat rawatan daripaa 3 klinik veterinar yang berbeza sehinggalah luka tersebut kering dan bulu mulai tumbuh menutupi luka tersebut.

kucing kudung kaki tiga

Alice mengambil masa lebih kurang 10 bulan untuk sembuh seperti ini.   Terlalu jauh perjalanan pengalamana kehidupan Alice dalam masa setahun ini.  Bila kaki Alice dah baik seperti ini, personaliti Alice juga berubah.  Dia lebih mudah mesra dan mahu bergaul dengan persekitaran.  Kehidupan sosial Alice juga semakin berkembang.  Tidak lagi menyendiri dan mudah dibelai atau didekati.

kucing kurang upaya

Alice sekarang yang lebih dewasa, membesar dengan sihat , lebih anggun ayu jelita.  Alice mudah mesra dengan kamera dan akan cepat menoleh apabila namanya di panggil.

 

kucing kaki tiga

Saya tidak pernah pun menghitung jumlah kos perubatan selama setahun Alice menjadi ahli keluarga kami…. cukuplah betapa bersyukurnya bila melihat dia sihat seperti ini.

 

kucing kudung

Alice yang montel dan gebu gebas sekarang.

happy adoptiversary

Happy 1st Adoptiversary Alice…..! Boleh ikuti kisah Alice dan kucing-kucing lain di IG kujiecats

Pemilik tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kerosakkan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat di dalam laman ini. Jika anda memerlukan perkhidmatan nasihat yang khusus, sila dapatkan pakar bertauliah dan berpengetahuan di dalam bidang berkenaan. Untuk biodata penuh boleh lihat di Biodata Kujie

18 thoughts on “Happy Adoptiversary Alice

  1. Beza sangat Alice bila dah besar. Memang gebu gebas.
    Saya memang sukakan kucing. Kat rumah ada 2 ekor.
    K. Kujie bagi saya idea untuk banyak share tentang kucing2 saya kat blog.
    TQ K. Kujie
    Jom terjah post menarik dari Ruzana ..HEALTHY WEIGHTMy Profile

Comments are closed.